Emotie/ Nevoie/ Dorinta 

Fie ca ne place sa recunoastem sau nu, tuturor ni s-a intamplat sa cadem in capcana cumparaturilor impulsive. De cele mai multe ori asteptam cu nerabdare acea data cand trebuie sa primim salariul, iar primul lucru pe care il facem este sa il  cheltuim pe diverse lucruri.

Poate ca ne place sa dam o fuga pana la cel mai apropiat mall sau centru comercial, sau poate dorim sa ne facem cumparaturile online, ideea este ca daca nu punem la punct o planificare financiara, toti banii castigati se vor risipi rapid.

Adeseori, primele cumparaturi pe care le facem sunt articolele de imbracaminte si incaltaminte, deoarece emotia declansata prin aceste achizitii ne da o senzatie de recompensa sau autosatisfactie. Din pacate, nu este tocmai asa.


Invata sa faci cumparaturile de articole vestimentare in mod inteligent. Mai jos ai cateva tips & tricks pe care poti incepe chiar acum sa le aplici:

1. Primul pas este sa aloci un buget lunar acestor cumparaturi. Noi recomandam un procent de maxim 5 % din veniturile tale lunare . Incearca sa nu depasesti acest procent si vei observa ca acest lucru te va ajuta pe termen lung sa iti optimizezi finantele personale si chiar sa economisesti. Pastreaza restul banilor pentru lucrurile care conteaza cu adevarat in viata.

2. Puneti intrebarea daca hainele pe care doresti sa le cumperi sunt o nevoie sau sunt o dorinta. Daca sunt o nevoie, atunci aceste cumparaturi vor intra in categoria cheltuielilor de baza  (alimente, chirie, intretinere, transport etc.) si pot fi considerate achizitii necesare. Daca sunt o dorinta, atunci ar fi indicat sa iti gestionezi emotia inainte de a cumpara aceste articole vestimentare, consultandu-ti bugetul si verificand daca nu cumva acesta o sa fie serios afectat.

3. Inainte de a face cumparaturi, este foarte important sa iti verifici garderoba personala, sa ai un fel de ,,inventar’’ al tuturor articolelor.  De cele mai multe ori cumparam aceleasi articole pe care le avem deja sau asemanatoare cu cele existente in dulapul nostru.

4. Cauta sa cumperi si articole din magazinele second hand, in acest fel beneficiezi de o reducere a costurilor de achizitie, de o diversitate mai mare si poti obtine tinute unice combinand produsele second hand cu cele noi.

5. Hainele pe care nu le mai porti, nu iti mai plac sau pur si simplu nu mai corespund marimilor tale,  le poti vinde sau le poti modifica/decora cu diverse embleme (urmareste tutorialele noastre de tip DIY).  Sunt foarte multe grupuri si platforme online unde iti poti vinde articolele din garderoba proprie. Daca  nu doresti sa le vinzi , poti incerca sa le donezi. Exista multe persoane care au nevoie de imbracaminte si incaltaminte, iar aplicand acest principiu, al daruirii, acesta iti va da o senzatie de implinire.


“Ceea ce este in interiorul tau este mult mai important decat ceea ce se vede in exteriorul tau.”


Adrian Macarie, ReTrend.ro


Libris.ro - Carti dezvoltare personala

Carturesti.ro - Carti dezvoltare personala


Sursa foto: https://www.presence.io/wp-content/uploads/2019/10/PersonFinancial.png