DIY Project  

Nu toti suntem priceputi la cusut si cu siguranta, nici nu ne face deosebita placere sa pierdem timp cu astfel de activitati, poate doar daca suntem pasionati de croitorie si handmade. Sau poate nu ne permitem o vizita la croitor. Sau pur si simplu am observat ca avem tivul desfacut chiar inainte sa iesim pe usa si era ziua in care doream sa purtam neaparat acel articol vestimentar.


Care este secretul nostru si de acum incolo si al vostru? VILEDONUL!

In tutorialul de mai jos o sa va aratam cum utilizam noi viledonul pentru a obtine un tiv fara coasere, dar mai intai haideti sa aflam cateva detalii despre acest produs magic, care te poate scoate din incurcatura si care sunt pasii pe care ii urmam in utilizarea acestuia.


Ce este viledonul? 

Viledonul este o banda termoadeziva populara in croitorie, care se aplica prin lipire termica (fierul de calcat sau presa). Aceasta banda cu doua fete este utilizata pentru lipirea tesaturilor fara a fi necesara coaserea (ex. tiv pantalon).

Il gasiti in mai multe variante: 1 cm latime, 1,5 cm latime, 2 cm latime etc., este comercializat la rola (100 m), deci este o achizitie pentru o viata daca nu lucrati in croitorie sau pe care il puteti imparti cu prietenii, iar pretul este unul mic pentru ceea ce face (intre 10 si 30 lei).


Viledonul utilizat de noi este transparent, pe suport de hartie si a fost cumparat de la un furnizor la care am apelat constant atunci cand faceam hainute pe comanda. Bineinteles, aceasta banda poate fi achizitionata si de la alte mercerii online sau offline, dar noi putem recomanda doar ceea ce am testat.

Cumpara de aici 

Noi il recomandam pentru materiale light si medium weight, care sa nu contina in compozitie foarte mult elastan/lycra, dar exista si variante care pot ajuta la lipirea materialelor mai grele. 

Ex. tesaturi recomandate: denim subtire, vascoza, bumbac, in, poliester etc.

Cateva ex. de articole vestimentare, in cazul in care ai dificultati in a recunoaste tesaturile: camasi/fuste/pantaloni fara sau cu putina elasticitate, camasi/rochii subtiri de blugi, draperii subtiri (nu din dantela) etc.

La sfarsitul articolului, in sectiunea "Produse asociate" gasiti cateva exemple de produse pe care puteti utiliza cu succes viledonul ales de noi.


Necesar:

- banda viledon

- fier de calcat sau presa

- o batista/bucata material din bumbac pe care sa asezati articolul vestimentar sau o masa de calcat (recomandat)

- foarfeca

- un articol vestimentar

- ace/cleme pentru asigurarea tivului (optional)

- creta/marker pentru a marca tivul (optional)


Pasi de urmat:

1. Spalam in prealabil articolul vestimentar, fara a adauga balsam de rufe, doar detergent.

2. Probam articolul vestimentar, stabilim tivul si taiem surplusul de material, daca dorim sa il si scurtam. Ne putem folosi de ace, creta, cleme sau orice altceva care o sa ajute sa stim unde trebuie sa se termine tivul nostru.

3. Daca materialul de destrama (ies mici fire din tesatura) si de obicei acest lucru se intampla cu articolele fara elasticitate, atunci o sa indoim de doua ori tesatura pentru a forma tivul.

4. Dupa ce am indoit materialul si am obtinut tivul pe care il dorim, o sa aplicam fierul de calcat pe articol, pentru a asigura forma tivului.

5. Stabilim cantitatea necesara de viledon pentru proiectul nostru, masurand de jur imprejurul cracului pantalonilor x 2 sau a articolului vestimentar ales de voi.

6a. Tiv indoit o data: Daca am ales un material elastic sau am ales sa nu scurtam articolul si acesta prezinta o cusatura ziplock/zig-zag din fabrica, atunci putem rula tivul o singura data. In continuare, o sa dezlipim viledonul de pe suportul de hartie si o sa il plasam in interiorul tivului, astfel incat o fata sa fie asezata pe tiv si cealalta pe pantalon.

6b. Tiv indoit de doua ori: Daca am ales un material care se destrama si acesta nu are o cusatura ziplock/zig-zag din fabrica sau pe care l-am scurtat, atunci cu siguranta am mers pe varianta de a rula tivul de doua ori. In continuare, o sa dezlipim viledonul de pe suportul de hartie si o sa il plasam in interiorul tivului, astfel incat o fata sa fie asezata pe tiv si cealalta pe pantalon.

7. Viledonul trebuie sa fie introdus complet in interiorul tivului.

8. Aplicam fierul incins (minim 150 grade) timp de 20-30 secunde, fara sa utilizam functia cu abur. Acoperim articolul cu o bucata de bumbac, daca se considera ca acesta poate sa se arda in timpul operatiunii, dar avem grija sa marim timpul de aplicare cu 10 secunde.

9. Se lasa la racit minim 30 secunde.


Pont: A se evita calcarea excesiva a zonei dupa fuziune. Articolul se spala la mana sau la masina (maxim 40 grade) si nu se usuca la soare

sau in contact direct cu surse de caldura (calorifer), ci natural. 


BONUS: Poti aplica chiar si petice cu ajutorul viledonului.

 



Ce parere ai despre aceasta tehnica? Tu o sa o folosesti pe viitor? Lasa-ne un comment cu parerea ta.

Daca ai vrea sa incerci aceasta tehnica, dar nu esti dispus sa achizitionezi o rola intreaga, ne poti lasa un mesaj la plasarea comenzii si iti

vom trimite o bucata de viledon, pentru un proiect micut (maxim 50 cm).


Loredana Tintaru, ReTrend.ro



Sursa foto: https://fromsqualortoballer.com